当前位置:首页>> 课程中心>> 英语>> 高三>> 练习测试

练习测试

2020英语教学资源:2020年高考英语读后续写真题再利用5

录入者:lgr  人气指数: 次  发布时间:2020年09月25日

2020年高考英语读后续写真题再利用

 

【母题22020·浙江省高三二模】

阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。

It was a Sunday morning. Betty woke up earlier than usual. She couldn’t sleep any longer because she was so excited that her uncle Mark was taking her to the beach. She had always loved going surfing with her uncle. She put her swimming suit on and took quickly that she had prepared the night got before and went outside to wait. She jumped up and down with joy when she saw her uncle’s red jeep turn the corner down her street.

Uncle Mark got out of the car and helped Betty get in. “Are you ready?” he asked. “Yes!” replied Betty. Uncle Mark could see the excitement in her face. Suddenly he said seriously, “Well, before we go, I have to let you know that a shark appeared recently where we're going to surf today.” Scared and shocked, Betty couldn’t say a word. “Haha! I'm kidding you,” Uncle Mark burst out laughing. Betty laughed too. She knew Uncle Mark liked teasing others. “Let’s go and have some breakfast, I know just the place,” Uncle Mark said. They went                to a breakfast shop and ate some tacos (炸玉米饼).

After breakfast the two of them went down to Pacific Beach and got their surfboards ready. “First you have to wax(打蜡)the bottom,explained Uncle Mark. “I know. I’ve watched you do it before!" Betty said as she took the wax from Uncle Mark's hand. It took about 15 minutes to wax the bottom of their boards. When Betty finished, Uncle Mark looked it over to make sure it was done well. “Nice job, Betty, you wax your board like a true surfer.”

Finally, they were ready to get into the water. They carried their boards down to the beach and went out into the water. Betty was overly excited and tried to rush to catch a wave. Predictably, she crashed and had to start over. Next was her uncle's turn. He stood up on his first try and smoothly surfed the wave before jumping into the water. Betty cheered for her uncle's perfect run.

注意:1.所续写短文的词数应为150左右;

2.应使用5个以上短文中标有下划线的关键词语;

3.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;

4.续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。

All of a sudden, Betty felt something touching the bottom of her foot.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

“Help! Help!” Betty screamed in horror.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

【答案】

All of a sudden, Betty felt something touching the bottom of her foot. She began to panic. She tried to climb on top of her surfboard and look to see what was swimming below. She turned around and saw a giant shark fin circling her. Before Betty could call out to her uncle, the shark attacked her surfboard. Luckily the shark missed her but now she was stuck in the water.

“Help! Help! Betty screamed in horror. Hearing Betty's scream and seeing the shark, Uncle Mark was quick to act. By the time he arrived, Betty was exhausted from keeping herself afloat without a surfboard. Uncle Mark told Betty to grab onto his surfboard. He swam crazy and quickly brought them both back onto the shore. Betty was crying but felt safe as she knew Uncle Mark would always be there protecting her.

【解析】

【分析】

阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。

【详解】

为完成续写任务,首先需要掌握所给文章的大意,理清其叙事脉络、说明方法或论证方式,可以先从梳理每段的大意开始:

第一段:本段交代了主要人物和故事背景,一个周日的早上Betty很早就起来了,因为这一天Mark叔叔要带她去沙滩上冲浪,她心情激动,迫不及待,这时Mark叔叔的车来了。

第二段:Mark叔叔接上了Betty,跟她开玩笑说这次要去的水域最近报告有鲨鱼出没(这里可以看作一个伏笔),然后两人就去吃早餐了。

第三段:两人来到了沙滩上,进行一些冲浪前的准备动作,主要是给冲浪板打蜡。

第四段:本段主要描写Mark叔叔和Betty准备好后下水冲浪的情景。

可以看到,前四段已经将主要的人物和事件交代清楚,属于记叙文,叙事的脉络就是按照时间顺序来展开的,续写的部分要结合所给的开头部分来继续讲述BettyMark叔叔在冲浪时发生的事情。

续写第一段给出的情节是突然Betty感觉到有东西碰到了自己的脚,而续写第二段救命!救命!Betty恐惧地大叫道表明Betty在水中遭遇了险情,这里就可以呼应到第二段埋下的伏笔,即Betty在水里真的遇到了鲨鱼,但仍然需要一个确认的过程,续写第一段就可以围绕这一点展开,描述Betty如何察觉危险、她的情绪如何变化、她作出何种应对,甚至可以描写鲨鱼进行了攻击但没有命中,渲染危急紧张的气氛。而续写第二段就应该切入另外一个人物Mark叔叔了,听到Betty的求救,他会作何反应,二人又将如何化险为夷,这里是有较大的发挥空间的。另外建议续写比较圆满的结局,这样更加符合一般故事的走向和价值观。

【点睛】

与提纲类书面表达不同,读后续写要求考生首先要读懂已有信息,这意味着不仅要读懂文章大意,还要理清文章的脉络和关系。此类题目多以记叙文的形式出现,进行续写时考生需要明白故事的发展进程、前因后果、地理位置变化、人物特征和情感等。在此基础上,考生顺着文章的思路,根据线索,发挥想象,对其后的情节进行合理预测,并用英语表达出来,即可完成续写任务。本文的叙事线索是比较清楚的,在明确故事内容的基础上,需要注意到第二段中埋下的伏笔,并且在续写中反映出来,这样可以使得文章前后形成呼应,给人良好的阅读体验。